neděle 21. července 2019

Munduk - tour po vodopádech

Spalo se hezky, dokonce i překvapivě nebyla zima, ale občas až vedro. A to jsme stan ani neměly zavřený celý, jen jsme měly zapnutou protihmyzí síť. Ránojsme se nasnídaly (Vanda si objednala vajíčka a k jejímu překvapení jsou vajíčka prostě vajíčka, nikoli vajíčka a toust. Toust se nedal ani přiobjednat).
Po snídani jsme vyrazily k vodopádům. Hned u toho prvního jsme objevily kavárnu. Výhled na vodopád, káva…co víc si přát. Dokonce měli nejen vlastní plantáže kávy (pár stomků robusty nám roste i u stanu), ale měli i kávu cibetkovou a dokonce od cibetek žijících volně, nikoli ve klecích. K cibetkové kávě jsem pak navíc dostala i kávu běžnou,abych mohla porovnat chutě.
Pak jsme pokračovaly směr druhý a třetí a čtvrtý vodopád…
K prvnímu vodopádu jsme šly od stanů, tedy jsme nějak obešly branku vybírající vstup. U druhého vodopádu bylo vstupné 20 tisíc na osobu. U třetího chtěl pán deset tisíc (netuším čím se řídí taxa). To jsme mu odmítla zaplatit s poukázáním na to, že už jsme platily. Hnalo mne přesvědčení, že mám pravdu. Viděla jsme ceduli s cenou za jeden vodopád 10 tisíc a za druhý zrovna tak. Nějak jsem ale přehlídla, že se tím myslí dva následující vodopády, ne ten třetí a minulý. No, pán u výběru vstupného se chvíli snažil mi to vysvětlit a pak toho nechal.
U čtvrtého vodopádu jsme vstupné už zase zaplatily, neb mi došlo, že asi bude nekde chybka. Čtvrtý vodopád byl největší. U toho třetího se ovšem zase dalo koupat. Těžko tedy říct, který ze všech vodopádů byl ten nejlepší. Každopádně celou cestu se šlo z kopce, scházelo se pak ještě k vodpádům a stoupalo zpátky. Čtvrtý byl tedy nejníž. To pak ale znamenalo vyjít zas všechno hezky zpátky nahoru. A že to byl ukrutný stoupák. Jak jsme zjistily, nahoru jak debilové, jsme šly hlavně my. Ostatní šlo dole ještě níž, tam došli do vesnice a nechali se odvézt nahoru. No, my to vyšlapaly nahoru, s jazykem na vestě a milionem zastávek. Odměnou jsme si v kavárně u prvního vodopádu objednaly mangový a papájový džus a smažený banán.
Doma jsme se osprchovaly a daly asi hodinu a půl odpočinkiu do večeře. Večeřely jsme v našem „hotelu“ výtečnou místní rybu a Vanda (ona je fakt nezmar) si objednala nasi goreng. Nutno dodat, že také výborné.
Na zítra máme objednaný odvoz do vedlejší vesnice k autobusu. Přesunujeme se do Denpassaru a odvoz autem je už drahý dost, takže zkusíme autobusovou dopravu.


Foto: 
https://silveig.rajce.idnes.cz/BALI_-_Munduk

Žádné komentáře:

Okomentovat