pátek 7. srpna 2020

Neplánovaný Řím - couráme liduprázdným městem I

Ráno snídáme - penzion  http://mytinyhome.it/musei-vaticani/location/ má asi čtyři pokoje a společnou kuchyň. V té si vaříme čaj a mažeme bagetu ze supermarketu, který je za rohem. Plánujeme trasu - dojedeme metrem se Koloseu a pak půjdeme tak nějak směrem k nám zpátky. Zíráme jak nikde nikdo není. Není úplně vylidněno, ale lidí je opravdu jen pár. Obcházíme Koloseum a kousek za ním si sedáme na kávu do zahradní restaurace. 

Vanda chce jít obhlédnout Národní památník Viktora Emmanuela II., vstup je zdarma, je nutné jen přeměřit teplotu. To je vtipné, dnes je cca 30 nad nulou, my celý den na sluníčku - podle toho to taky vypadá. Přístroj naměřil teplotu 43 stupňů. Máme počkat ve stínu a za chvilku se měření opakuje. Znovu. Tak prý můžeme dál.

Po prohlídce už zvažujeme zmrzlinu. Někde jsme ji našli a pokračujeme dál k fontáně di Trevi. Prázdno. Sem tam pár skupinek, není žádný problém se vyfotit s fontánou. Když si vzpomenu, že při naší poslední návštěvě byla fontána v rekonstrukci a stejně obležená davy...


 Hlavním zmrzlinovým cílem ale byla cukrárna Giliotti. https://www.giolitti.it/en/

Nejlepší cukrárna v Římě, kdy při naší poslední návštěvě měli šampaňskou zmrzlinu, která byla naprosto famózní. Letos ji nemají. Vanda to nevzdává a ptá se u pokladny, zda někdy teď bude. Pokladní volá hlavního zmrzlinářského kuchaře. S ním Vanda probírá šampaňskou zmrzlinu a dozvídá se, že to byla limitovaná edice a letos je místo ní zmrzlina limoncelo. Bohužel, šampaňskou nejde nyní udělat. Smůla. Jsme smutné, ale jen do té doby, než objevíme zmrzlinu růžový grapefruit. Ta dokáže šampaňskou kvalitně nahradit.

Přes Andělský hrad míříme zpátky k Vatikánu, dáváme malý oddech a večer vyrážíme na večeři. Vybíráme jinou pizzerii a nakonec se shodujeme, že pizza byla lepší než včera, víno naopak horší.









Žádné komentáře:

Okomentovat