sobota 22. srpna 2020

Algarve - Alvar Seco a velké hledání pláže

 Protože máme pokoj v přízemí, sídlíme vedle místnosti, kde se snídá. Takže nás vlastně vzbudila vůně připravované snídaně.Tu jsme si tedy zase užily, navíc je vidět, že je v hotelu víc lidí, takže k mým oblíbeným houbovým toustíkům přibyly i dvě další verze a bylo víc ovoce, dokonce i výborné fíky. Jen kafe je prostě hnusný, a to i to maličké, skoro "tabletkové". 

Po snídani jsme se sbalily a vyrazily směr Carvoreiro. Tady jsme objevily včera při googlení místo zvané Alvar Seco. Ukázalo se,že je na konci místního chodníku po útesech a jedná se o jeskyni, která v době přílivu vytvoří přírodní bazén. Vedle je i zajímavě zastrčená kavárna mezi skalami. Prolezly jsme to horem i spodem a nakonec se ocitly nahoře, odkud se skáče do vody. Vanda chvíli váhala, ale pak dolů hupla taky. Jen jednou, špatně se pak zase dostávalo z moře ven, kdyby měla boty, bylo by to lepší...

Vystala otázka, kam dál. Na pláž v Carvoreiru se nám nechtělo, kolem té jsme jely a úplně nás neuzajala. Rozhodly jsme se jet o kus dál na pláž Vale Covo. Jenže - už příjezd byl divný, vlastně se muselo do areálu hotelu se spoustou vilek. Bylo pak možné jít k pláži - ale ta byla pod druhým hotelem, v podstatě vypadala jak jejich soukromá - nic, než ten hotel nad pláží. Určitě jsme tam mohly, o to nešlo. Ale nějak se nám nepozdávala. Vrátily jsme se k autu a jely dál, tentokrát k pláži Vale de Centianes. Tam jsme plynule projely, neb to bylo skoro to samé. 

Lovení jsem měla dost a zamířila ke známé a oblíbené Marihna. Dojely jsme,zaparkovaly, došly k pláži, usadily se vzadu na našem oblíbeném místě. Instalovaly jsme slunečník. Snažila jsem se tyč zarvat co nejvíc hluboko, u toho jsme pozorovaly ostatní, až pán kus vedle asi pojal myšlenku, že vysíláme zoufalé prosby o pomoc a slunečník nám do země narval ochotně sám. No, nemyslely jsme to tak, ale děkujeme. Šla jsem se vykoupat a překvapení - tentokrát byly vlny a měla kvalitní sílu,takže jedna mne omlela tak,že jsme přišla o brýle (stihla jsem je tedy chytit) a byla jsem tak prosolená, že dělat mi teď stěr z nosu, naplní několik balíků soli.

Ještě jsem pořádně neuschla a přišel plavčík. Obcházel všechny na pláži a informoval, že kolem třetí bude vrcholit příliv. A že bude opravdu silný a pláž zmizí. Super. Takže sotva jsme přišly, už zase abysme šly. Původně jsme pochopily, že jde jen o tu část, kde ležíme, že nebude možné se z ní dostat - protože pláž je oddělená skálou a obchází se místem poblíž moře. A to místo pomalu mizelo. Proto jsme se rozhodli přesunout na pláž hlavní. Jenže když jsme to udělaly, bylo jasné, že zmizí pláž celá. Už teď když přišla velká vlna, zbývalo suchého místa tak dva metry.

Vanda se ještě poptala, kterou pláž tedy vybrat. Dostala doporučení na dvě - jednu hned vedle, to nemělo cenu vůbec zkoušet a na pláž v Portimao. Protože bylo ještě poměrně brzy, vyrazily jsme do Portimao. Tam se mi vůbec nelíbilo. Další přímořské město s hotelem na hotelu a s problémem, kde zaparkovat, protože všechna místa na ulicích i v okolí jsou narvaná.  Město má tedy ohromnou širokou pláž, která nikam nemizela, ale voda plná chaluh a pocit hlavy na hlavě i když není problém s rozestupy 5 metrů i víc. No, bylo jasné, že Vanda se koupat nebude, takže tak po hodině jsme se sbalily a jely domů.

Přemýšlely jsme, kam na večeři. Dost podniků v sobotu zavírá a to včetně našeho "oblíbeného". Vyrazily jsme tedy jen u nás, do hotelové restaurace. Vanda si objednala grilovanou zeleninu,jako minule, já grilované sardinky. K tomu po skleničce vína. Bylo moc dobré, ale pak jsme vedle u stolu viděly, že mají Sangrii? A nebyla v nabídce???   No nic, no. Že v Portugalsku není celá nabídka v jídelním lístku už přeci víme... 

Po večeři jsme se rozhodovaly pro dezert. Minule byl moc dobrý. Vanda byla přesvědčená, že ho mají i dneska,a le překvapení  - neměli. To, co vypadalo jako ten minulý dezert byl jiný dezert :) Tentokrát prý typicky portugalský, s fíky, ořechy, karamelem....ano.Přesně tak přeslazené to bylo a to jsme ho měly napůl. Klidně bysme si ho mohly podělit ještě i lidma vedle u stolu.

U večeře přišla majitelka se zajímavou informací - že nám to neřekla a omlouvá se , ale že mají i bazén. A hned nám ukázala kde. To je naprosto úžasný, protože zítra chceme jet na pláž (Marinha) dřív, protože příliv bude stejně ještě tak dva, tři dny. Takže po návratu s sebou můžeme mrsknout k bazénu. Paráda! 


Žádné komentáře:

Okomentovat