neděle 16. srpna 2020

Algarve - Praia do Calvalho a Praia de Marinha

 Ke snídani jsme zakrojily koupený meloun ataky zkušeně uvařily vajíčka. Před snídaní si šla Vanda ještě zaplavat.

Dnes jsem na sebe navlékla snad nejvíc co mám, takže tričko a dlouhý sarong a připravená jsem vyrazila. V plánu byla údajně nejhezčí pláž Portugalska (ale hahaha, to může být skoro každá). Vandy aplikace hlásácá obsazenost pláží samozřejmě řvala, že je plno. Ale už včera jsme zjistily, že to se nijak vážně nebere. Jenže při příjezdu k pláži bylo zataraseno, policie a zákaz vjezdu. Tak jsem plynule pokračovala dál na další pláž. Vanda byla dost nakrknutá, neb chtěla na tuhle plánovanou. Chtěla zaparkovat nad zákazem a zbytek dojít.

Jasně, podíváme se a kdyžtak zase půjdeme, když se nám tam nebude líbit. Sešly jsme po schodech dolů z útesů k vodě (tady se snad všude chodí na pláž po schodech). Závěrečný kus zase vedl skalním tunelem. Pláž byla malá, uprostřed čněl v oceánu jeden útes. S pískovcovými útesy si někdo dost hrál, takže vedly schody různě okolo po útesu, u vchodu byl i vytesaný bar (nefunkční) a lidí také dost. Stín jsem ulovila uzoulinký hned u skály, ze které na mě padal pískovec kdykoli se někdo rozhodl jít po schodech nahoru, ačkoli se to nesmělo.

Vanda trochu pookřála když zjistila,že vpravo je jeskyně. Huply jsme do vody, ale v jeskyni se bez bot vylézt nedalo. Dohodly jsme se, že uschneme a pojedeme. Vanda se uvelebila na sluničku, kde se krapet přehřála zase ona. Pospíchala do auta ke klimatizaci co to šlo. Já se ještě zastavila cestou k našemu XP na útesech, podívat se na situaci "za rohem" pláže. 

Zastavily jsme se hned o kus dál na ledovou kávu. Tu ovšem nemají.Minule nám do klasické kávy hodili led, což není úplně ideál a tak si Vanda objednala raději ledový čaj a v poslední chvíli i acai bowl, jenpoprosila, aby byla bez musli. Jasně. Já si objednala ledovou kávu se zmrzlinou. Ta kávová moc nebyla a Vandina acai bowl samozřejmě dorazila i s musli. 

Po občerstvení se pokračovalo dál. 

Vrátily jsme se k Praia de Marinha. Zaparkovaly kde to šlo a vyrazily asi kilometr, možná kilometr a půl k pláži. První jsme ji obhlédly z vrchu. Pláž nabízela hodně útesů v moři a dokonce dva skalní oblouky vedle sebe. Vanda už vypadala, že dost trpí mojí potřebou obhlédnout situaci, tak jsme se vrátily k pláži. Před schody dolů byly i stánky a my ulovily slunečník. Důležitá věc tady.

Na pláži jsme si ale stejně lehly pod skálu do stínu (ten je furt lepší, než slunečník) a Vanda se pelášila schladit. Pak s sebou švihla a usnula. Já se vydala za útesy na obhlídku. Muselo se kus přebrodit, ale dalo se dostat opět k oboum obloukům. Pak jsem popadla šnorchlovací masku a šla obhlédnout život pod vodou. Protože je tu dost skal,byl hodně čilý.

Když se Vanda vzbudila, nasvačila a napila, bylo jí zase lépe. Vyrazily jsme za balvany - odliv zapracoval a brodit se ani nebylo nutné.  Vanda ožila a strávily jsme hodně času focením jejích dokonale nacvičených póz :-D

Pak už jen posbírat saky paky a vyrazit k XP. U něj jsme hledaly, kam na večeři, ale nemohly se nějak rozhodnout. restaurace výborně hodnocené, které nejsou u pláží, nabízejí dost podivné menu postavené většinou na tuňákovi a lososu (grilované) a stejku. Přílohy neuvádí pro jistotu vůbec, což nás dost mate.Jely jsme s tím, že když nic nepotkáme, tak to budeme řešit až někde dál. Potkaly jsme. Restauracipodle google opět dobře hodnocenou, ovšem s nabídkou typickou pro tento typ restaurací. Vanda neměla moc hlad vzhledem k tomu,jak se nacpala na pláži a měla chuť spíš na rýži, ale o té nikde ani slovo. Objednala si tedy salát, já tuňáka a pak koukáme - vedle ke stolu byla přinesena rýže! Ty tajnosti kolem možných objednávek jsou fakt radost. Tuňáka přišla opět ohromná porce, že nakonec i Vanda neodolala a kus si ode mne vzala.

Doma jsme přišly do příšerného řevu muziky. Naši spolubydlící to tu pobírají jako pařící párty. Už minulou noc Vanda nemohla spát. Teď řvala hudba a oni seděli ve vířivce za rohem. Hudbu jsme vypnuly, nalily si koupené víno a začaly hrát kulečník. Pařmeni furt výskali ve vířivce.Když vylezli, zapnuli hudbu že prý "normálně". Mezitím se objevila i bytná a vysvětlilo se dost nejasných drobností. Normálně je totiž vila pronajímána jako celek - to vysvětluje, že je tu bar s cenou nápojů za sud no a pak taky to, že řev dvou pařmenů jí nepřijde moc podivný. Teď v rámci karantény a tak nechce celou vilu pronajímat po kusech, protože to některé lidi může odrazovat. Tak zatím nabízí alespoň pokojíky co má v zahradním domku. Prý když někdy budeme chtít znovu přijet, stačí jí napsat na whatsupp.

Dopily jsme, požádaly pařmeny, co se mezitím zase rozjeli (paní předváděla psa a běhala se psem majitelky po zahradě), aby hudbu vypnuli. Ti tedy koukali dost naštvaně, ale vypnuli. Asi na deset minut. Ale ani pak to naštěstí už nevydrželi dlouho.

Zítra vstáváme trochu dřív. Máme zamluvenou snad tu nejturističtější část co tu může být. Já tam snad ani nechci, ale Vanda na tom trvá :-D 



Žádné komentáře:

Okomentovat