pátek 10. září 2021

Řecko II - Skiathos - Jak na ostrově Sv. Martin

Ačkoli ráno vypadalo nadějně, než jsme se vypotácely ke snídani, přicházel slejvák. Takže jsme opět posnídaly uvnitř, za zavřenými dveřmi. Aby bylo jasně vidět, jak moc se nedaří, umíchala jsem k snídaní vajíčka a následně celou jednu porci vyklopila na podlahu. Vzhledem k tomu, že nás ubytování nezásobuje ani hadrem, ani houbičkou na nádobí, jednak se pohroma blbě uklízela, jednak pánvička nejde umýt. Takže míchaná vajíčka víckrát nebudou.

Po dešti bylo pořád neurčito. Chvíli jsme se plácaly doma (Vanda nakupovala protože odhalila nějakou asi chybu na Zalando Lounge a sbírala tedy značkové hadříky, včetně Levis džín za 34 korun kus) a pak se rozhodly vyjet podívat se na místní klášter Evangelistria. Jenže plány jsou od toho, aby se průběžně měnily. Zkontrolovala jsem přílety a odlety na místním letišti a zjistila, že teď je ideální čas. Místní letiště totiž má dráhuzačínající hned v zálivu ve městě a končící na konci zálivu za městem. Letadla tedy přistávají přes záliv u města, což je samo o sobě hezká podívaná, ale pokud se dojede (nebo dojde, vážně je to vlastně v centru města) až k pláži na konci zálivu, letadla přistávají přímo nad hlavou a hned za plážičkou (a silnicí) dosedají na ranvej. Silnička je dokonce vybavena semaforem, aby auta nepřejížděla v době startu za letadly. A protože stejně jako na ostrově Svatý Martin, je to turistická událost, je na místě i malé parkoviště. Přijely jsme akorát na start jednoho letadla. Nutno říct, že i piloti si to užívají a když rolují na start, davu čumilů mávají. Pak jsme musely chvíli počkat na další start a hned po něm byla dvě přistání. A zatímco starty začínají u čumilů a končí na druhé straně nad mořem, přistání jdou od města přes čumily na dráhu a jsou tedy ještě mnohem víc impozantnější.

Když jsme si to dosyta užily, sedly jsme do auta, vrátily se domů a převlékly se - a teď se držte - do plavek! Ano, konečně přišla ta chvíle, když už počasí začalo vypadat přívětivě a minimálně slibovalo, že ležet napláži by šlo.

Vybraly jsme pláž Troulos. 

https://www.google.com/maps/place/Troulos+Beach/@39.1404219,23.4173368,17z/data=!3m1!4b1!4m5!3m4!1s0x14a6df54af8e16bb:0x1f66d89f8c49a996!8m2!3d39.1404178!4d23.4195255

Průvodce sliboval super pláž plnou jemného písku. To jako jo. Ale jinak? Takhle si super pláž nepředstavujeme. Nejdřív jsme se zastavily na kávu, aby nám číšník přišel říct, že vlastně kafe asi nemají. Myslely jsme, že blbě slyšíme a dokonce i dvě paní vedle  valily oči (ty seděly u vína). Tak jsme se přesunuly vedle, kafe končně daly a přemýšlely co dál. Pláž se nám nelíbila. Byla plná lidí, plná slunečníků. Takové Bibione v menším.

Takže jsme zase sedly do auta a pokračovaly po pobřeží dál. Vanda našla pláž Katharina.

https://www.google.com/maps/place/Katharina+Beach/@39.1430963,23.4026009,15z/data=!4m5!3m4!1s0x14a6dfbcad54c7ef:0x43f5b855f87707ff!8m2!3d39.1430963!4d23.4113556

Google sliboval malinkou plážičku s trochu složitějším přístupem. Ukázalo se, že přístup je opravdu dost složitý, dokonce v jedné části je i připevněné lano, které pomáhá slézt i vylézt. Malinká cestička pro jednoho nás horolezeckým krokem dovedla na dokonalou plážičku. Pár lidí tam bylo, ale ne moc a dokonale se rozprostřeli po pláži. Pár lidí to pojalo jako nudistickou pláž, ale bylo to tak půl na půl.

A dokonce i sluníčko se rozmyslelo, že jako už svítit bude a bylo i na koupání. Takže odpoledne jsme strávily tady na pláži.

Večer jsme se pobalily, dojely do města Skiathos a domluvily na zítra lodní výlet. Ten povede kolem celého ostrova Skiathos a zastaví na plážích na severu, kam se nelze dostat jinak, než lodí.

Pak už jsme jen koupily pečivo na ráno k snídani a daly večeřiv jedné z restaurací u přístavu. Narvané kprasknutí jsme se odvalily do auta a dojely domů. Blog píšu ještě večer, protože zítra se brzy vstává a vyráží na výlet.







Žádné komentáře:

Okomentovat