úterý 16. srpna 2022

Zanzibar - V Istanbulu nás dohání karma

Ráno jsme vstaly v sedm, vrátily naše kapsule, vyčistily si zuby a začaly hledat, kde se objednat na tour. Pán v informacích nás poslal na terminál B. Podotýkám také, že Vanda komunikovala s Turkish airlines, které jí potvrdily, že „hotel desk“ je v tranzitním prostoru. Prošly jsme celý terminál B (na jeho konci by se možná dalo v noci spát, ale také žádný zázrak) a nic. Pak jsme narazily na nějakého pracovníka letiště, který nás přes celý terminál dovedl k východu a řekl, kde „service desk“ najdeme. Samozřejmě to bylo mimo tranzitní část letiště.

Ale našly jsme a objednaly si. Netrvalo dlouho a přišel náš průvodce, zkontroloval sinás, naložil nás do autobusu a vyrazily jsme směr Istanbul. Legrační bylo, že pán měl ten průvodcovský deštník a povídal, že máu pršet a jestli máme deštníky. Protože on prý ano. AHA?!?! Jakože aerolinka pořádá prohlídky města, poskytne v jejich rámci průvodce, snídani i oběd a nedá nám igeliták na hlavu, když má pršet? Zajímavé. Ale průvodce si hlavu moc nelámal a tak se jelo. Pršet začalo už během jízdy. Když jsme vystupovali s tím, že jsteme na snídani, říkal průvodce ža za a) máme zpoždění a musíme snídat rychle a za b) že máme štěstí, protože prší – ale vedle je možné koupit deštník. Jako k čemu mi bude na Zanzibaru deštník? A co líp – byly to takové ty klasické turecké obchůdky typu jen hotovost. Takže ne, deštník si nekoupíte na kartu. OK. Spíš nerozumím tomu, že okolo všichni hotovost měli.

Po snídani, která byla poměrně dobrá, jsme vyrazili. Nepršelo moc a protože v autobusu jsme nemohli nechat věci (neručíme za jejich úschovu) a já měla v batohu počítač – táhla jsem batoh na zádech. I vytáhla jsem deku (ano, tu co jsme minule ukradla v letadle) a dala si ji přes hlavu. Vypadalo to asi dost vtipně. Vanda totéž udělala se svým sarongem. Jenže – jak u autobusu pršelo jen tak trochu, za rohem už spustil kvalitní slejvák. Prohlídka obelisku a zastávka u něj dokonce znamenala jen na sebe počkat, výklad ani neproběhl. Mokro už bylo i v botách a bylo jasné, že je to prohlídka dost nanic. Přestojsme šli dál kmodré mešitě. U mešity Agia Sifia už byly mokří i ti, co deštníky koupili. Tam jsme také pod střechou sultánova harému dlouho postávali,, než se náš zmatený průvodce rozhodl, že tour je zrušená a dvě minuty odsud je kavárna s čajem. Tam jsme došly, dostali jsme čaj a heslo na wifi a poseděli. Po dlouhém telefonování byl plán výletu změněn – jde se projít bazaar, protože ten je pod střechou. Pak bude následovat oběd a odjezd na letiště. Jak řekl, tak se udělalo. Průvodce sice neumí prův odcovat, ale je to zběhlý turek. Takže nás tedy dovedl do obchodu s čajem, kde brali i karty,nechal všechny nakoupit (i Vanda nakupovala), ochutnat čaj i místní sladkosti a odvedl nás do restaurace na oběd. Ten měl několik chodů, vše opět zahájil čaj. Ten den tedy už třetí. Nutno říct, že tahla část Istanbultour se mi líbila nejvíc. Obsadili jsme dva velké kulaté stoly. My seděly s jednou holčinou a jejími dětmi (holka byla z Kazachstánu, děti má s němcem a žije v německu) a se dvěma indy, kteří se vrací od syna v Anglii (ten je lékař). Vyšlo z toho poměrně hezké povídání tak různě napříéč kulturami (věděli jste třeba, že kazchština je řeč hodně podobná turečtině a že si vlastně kazach s turkem rozumí?)

Pak následoval návrat na letiště. Mezitím přestalo pršet, takže když jsme úplně mokří dojely na letiště, působili jsme dost divně. Btw. Tohle je cesta pro teroristy – já v rámu začala pípat – myslíte, že prohlídka proběhla nějak důkladně? Kdo chce šahat na mokrou turistku, že jo.

Sušit jsme se snažily pod fukary na záchodě. Že jsme vypadaly dost divně ani nemusím říkat. My osobně jsme byly rády, že jsme s sebou měly spodní prádlo a ponožky náhradní – takže jsme se převlékly zase do včerejšího prádla a ponožek a bylo. Ostatní trochu posušily fukary. Kromě bot. Ty jsme měla durch a usoudila, že mi bude líp bez nich. Tak jsme je připnula k batohu a vyrazily jsme do tranzitního prostoru. Letiště jak kráva, uvnitř davy lidí, jen já pravděpodobně ale byla bez bot – btw. Nezkoušejte to, po těch pásech místo chodníků se bez bot chodí blbě. Jezdící schody taky nic moc…

No, daly jsme kafe, využili letištěm nabízenou hodinu(!!!) připojení na internet za 24 hodin zdarma, a odletěly s vědomím, že za tu mizernou tour, na které jsme z Istanbulu neviděly nic, si stejně můžeme samy kvůli růžovému kufru. Karma je zdarma a někdy dost rychle.

Na Zanzibaru jsme přistály asi ve dvě ráno, vyřešili víza a další formality. Měly jsme domluvený odvoz do hotelu a tak netrvalo dlouho a mohly jsme si konečně jít lehnout – jenže to by nebyla Vanda aby bylo vše v pořádku – v batohu se jí rozbilo hodně kosmetiky a měla od toho plno oblečení, takže se nad ránem ještě snažila prát… 

Žádné komentáře:

Okomentovat