úterý 15. listopadu 2022

Rumunsko - zámek Peleš Sinaia

Tentokrát jsme po snídani nechaly auto u vily, protože náš cíl byl v pohodě dosažitelný pěšky. Razily jsme na zámek Peleš. 

A jak už to tak v Karpatech bývá, cesta vedla přímo do kopce. Vzpomněla jsem si na Madeiru a to, jak i jen ranní cesta pro rohlíky znamenala vystoupaných 7 pater. Tady je to vlastně stejné.

Cesta nejprve vedla kolem chrámu v Sinai. Prohlédly jsme si starý i nový chrám, oba jsou součástí jednoho areálu, a vyrazily výš. Další zastávkou už byl zámek Peleš. Ač bylo dnes úterý, opět jsme se trefily do zavíracího dne. Ale asi to až tak nevadilo, poměrně bych se cukala platit prohlídku v ceně 150 lei za osobu (v nejvyšším rozsahu prohlídky tedy). Opět, stejně jako u Branu, jsou zde i české stopy - a to v podobě stejného architekta (Karla Limana). Nicméně historie tohoto zámečku není až tak stará, vznik se datuje do roku 1873.

Nedaleko ještě stojí zámeček Pelisor. Oba zámky stály za to okouknutí i jen zvenčí, ze zámeckých zahrad.

Pak jsme stoupaly dál, až jsme došly na začátek místních turistických tras v městského lesíka. Tady byl místní vodopádek. Další cesta by znamenala další stoupání a po dvou kilometrech bysme došly k vyhlídce Franze Josefa, ale to už Vanda vzdala. I zde tedy byla varování před medvědy,a le přeci jen jsme tu nebyly samy - sem - tam se nějaký pár turistů objevil. Furt jsme byly vlastně ve městě.

Každopádně jsme se tedy otočily (i tak to bylo asi 5 km jedním směrem), a šly pomalu dolů, domů. Doma jsme si na chvíli odfrky a pak jsme vyrazily zpátky do města na kafe. Měly jsme vyhlédnutou jednu kavárnu, ale jak se nakonec ukázalo, nenabízela dortíky. A tak sjme skončily v poměrně předražené kavárně, zato ve vyhřívané plastové bublině a s medvídkem na jedné ze židlí. Daly jsme si tedy kávu, a pak se vrátily domů. Zvažovaly jsme večeři jinde, než u nás doma v restauraci,a le nakonec převládla lonost a neochota jít ven do zimy. Jak zajde sluníčko, už je poměrně znatelná. Takže jsme jen sešly o patro níž a povečeřely opět "doma". Tentokrát jsme dokonce v restauraci byly úplně samy.









Žádné komentáře:

Okomentovat