pátek 21. srpna 2015

Yosemite - kapající vodopád a věci, které se neříkají

Vstaly jsme ráno poměrně brzy a protože náš hostel (ano hostel, ovšem čistější a uživatelsky vlídnější, než hotel v SF) nabízel snídaně formou „udělej si sám“ a to lívanečky, do jejihž výroby se nám nechtělo, namazaly jsme si chleba zbytkem sýra a vyrazily směr Yosemitský národní park.
Jakkoli se nám donesly zvěsti, že kus je uzavřený kvůli moru, my žádné omezení nepotkaly. Cestou od vstupu jsme musely zastavovat na každé vyhlídce a kochat se výhledem. Později, když jsme se dost nabažily jsme zamířily k mohutnému Yosemitskému vodopádu. Zábava začala hned na parkovišti, kde byly cedule varující turisty, aby k vodopádu nelezli. Varovaly důkladně! Kam se hrabou naše zprávy s utrženýma prstama před Silvestrem. Tady byly rentgenové snímků nešťastníků, kteří přes zákaz k vodopádu lezli a nedolezli. Zlomené ruce, nohy, fraktura lebky.
Když jsme dorazily k vodopádu samotnému, brada nám poklesla. Ten pohled se nedá popsat slovy. Z výšky dolů…nepadalo nic. Sem tam něco ukáplo. To bylo všechno. Podle popisků měl takový stav být někdy na podzim. Sucho ale udělalo svoje. Takže jsme se vyfotily tam, kde nic nebylo a co napadlo Marcelu? Vlézt pod vodopád. Vanda se postupně stávala apatickou a tak čekala slušně mezi lidmi a já se vypravila nahoru.
Konverzace v podobě řečí o bolesti v krku či uší byla zakázána a tedy jsme s Vandou v průběhu dne vlastně nemluvily...
Nahoře pod vodopádem bylo malilinkaté jezírko. Spíš louže. Lidi si v ní cachtali nohy. Tak jsem se taky pocachtala a vypravila se zpátky za Vandou. Ruce, nohy i lebku mám celé. Ale komu se kdy povede stát přímo pod yosemitským vodopádem. K druhému bratříčkovi jsme ani nešly, to nemělo smysl.
Vyděly jsme i další zajímavosti, jako El Capitan (kus skály na které hrozně vysoko povlávali horolezci) atd., ale Vanda byla unavená a my se vypravily pomalu zpátky do civilizace.
V hotelu začala veselejší část dne. Vandě nebylo dobře, stěžovala si na uši, brečela bolestí. Já volala naší pojišťovně jak postupovat, pán mi poslal formulář pro doktora. Problém byl ovšem ten, že hotel měl neskutečně blbou wi-fi. Po několika pokusech protlačit formulář drátama panu recepčnímu jsem to vzdala a zaplatila si u Vodafonu vlastní mobilní data. Pak pan recepční formulář obdržel a vytisknul. Celá tahle drobnost trvala víc, než hodinu a já vážně nechápu, proč pojišťovna ten formulář nedává lidem preventivně ještě před cestou.
Mohly jsme vyrazit do nemocnice. Problém byl ten, že Fresno je velké město. Nemocnic habakuk. Když jsme k jedné dorazily, byla zavřená a podle paní na telefonu musíme jinam. Moc jsme ale nepochopily kam a problém byl i ten, že už byla noc, my měly papíry pro lékaře, ale neměly papír od ubytování a otočit se někde ještě jednou, už netrefíme zpátky do hotelu. Taky jsme nevěděly, zda další nemocnice (vzdálená 10 km) bude ta pravá nebo budeme jezdit jak slepička s kohoutkem.

Usoudily jsme, že se vrátíme a uvidíme. Vanda se nadopovala paralenem a dokonce i usnula. Ani jsme v tom všem nevzpomněly na večeři.





Žádné komentáře:

Okomentovat