pondělí 28. června 2021

Rhodos - údolí motýlů

Protože už víme, co si k snídaní určitě nedávat, docela jsme to už vychytaly. Posnídaly jsme tedy poměrně spokojeně na terase hotelu a vrátily se na pokoj pobalit věci. Dneškem náš pobyt ve městě končí, suneme se jinam.

Odhlásily jsme se z hotelu, naložily kufříky do auta a vyrazily směr údolí motýlů. Vanda zdárně navigovala a zhruba za půl hodiny jsme už parkovaly. Vstupné oproti průvodci zdražilo už na 5euro na osobu, co mne ale dojímá velmi - Řecko není země pro karty. Řecko žije hotovostí. Vtipné je, že u vchodu jsou dvě kukaně na prodej vstupenek a pak také dva automaty na prodej vstupenek. Takže i ty automaty berou jen hotovost.

Chvíli poté, co jsme se vydaly do údolí nás potkal podivný zrychlený človíček, který nám vysvětloval, že tady žádný motýl není, že jsou nahoře u vodopádu. OK, My vcelku už věděly, že motýli nejsou. Zjistila to Vanda u snídaně z internetu, takže žádné moc překvapení, že nic nevidíme nebylo. V poklidu jsme pokračovaly dál a sem-tam jsme shluk motýlů viděly, přičemž opravdu blíž a blíž vodopádu bylo motýlů trochu víc a víc. 

Když jsme se vracely zpátky, potkaly jsme onoho zrychleného mužíka znovu. Ukázalo se, že je to místní průvodce. Už měl vestičku i jmenovku. Pověděl nám, že ještě asi dva dny zpátky nebyl v údolí žádný motýl a musel turistům ukazovat složitě jeden kus, který někde posedává. Teď už se to zlepšuje, motýli začínají nalétávat, ale jsou prostě zpoždění oproti jiným rokům. Namluvil toho docela dost (třeba ještě nestihl nakrmit želvu ve spodní části parku a že jestli máme jablko, smíme jí ho dát) a v závěru řekl, že když si Vanda stoupne o kus dál k jednomu kameni, tak motýli jsou pod ním. Tím je vyplaší a můžeme si natočit jak vylétávají. Ehm, všude po parku cedule s příkazy i jen nemluvit hlasitě a nerušit, ale fajn, on je průvodce parkem a ví, co dělá.

Vanda usoudila, že její mobil bude lepší pro takový záznam a předala mi ho. Stoupla si na určené místo a opravdu - motýli vyletěli, ale jak říkám - nejsou jich kvanta, takže žádné velké záplavy se kolem Vandy nemotaly. No a video jez toho zmateno a obraz rozmazán, památka na celý život se nekoná :-D

Co bylo z mého pohledu horší, že ve spodní části parku jsem viděla, jak si turisté motýli kvůli fotce plačí jak se jim zachce. Vím, že teď teprve přilétávají a tak je to asi jedno, také mají klid když je zavřeno a klid dál od stezek - ale i tak. A nedělám si iluze, že by za týden je nikdo neplašil. Turisté jsou fakt zlo.

Ve spodní části parku jsme už byly hodně uvařené (dnes je 35 ve stínu) a sedly si do taverny na ledové kafe. Konkrétně ledové kapučíno, To bylo naprosto luxusní, navíc i s velkou sklenicí ledové vody.

Cestou k východu jsme potkali už potřetí našeho kámoše průvodce - už běžel s jablkem za želvou. Prý že, jestli jsme ji viděly - viděly, želva už asi čeká na své jablko a pluje ke každému s nadějí, že ho dostane a ono furt nic :) 

Venku z parku už jsme jen nasedly do auta, nařídily klimatizaci a vyrazily přes hory na druhou stranu ostrova. Nejen, že tam budeme bydlet, ale ještě se zastavíme u sedmi pramenů. Sedm pramenů je taková turistická atrakce pro atrakci. Není tam nic moc zajímavého (sedm pramenů na jednom místě v blízkém okolí) a pak tunel, který vede vodu z pramenů někam dál. Tunel je dlouhý asi 700 metrů, velký na jednoho člověka a lze ním projít. Jediná kvalitní zábava v oblasti :). Brodění se tunelem :) Voda asi do půli  lýtek nejvýš.

Když jsme prolezly tunelem a pokochaly se u vodopádu o kousek dál, vracely jsme se k sedmi pramenům, Vandě najednou mokrá noha ujela v botě, vyvrátilo jí to palec a ona se v kopci sesula k zemi jak řádný kaskadér s jedním kotoulem vzad. Odletěl jí i mobil, který držela. Štěstí bylo, že jednak měl mobil obal (musela ho zrovna chvíli před tím sundavat - mobily nám oboum hlásily problém se silným přehříváním) a pak samozřejmě i to,  že pádem akce skončila - palci nic není a krom nějaké odřeninky to vše zůstalo bez následku.

U sedmi pramenů je veliká taverna, tentokrát vlastně prázdná. Vandě už začínalo být z horka špatně a tak jsme sedly a daly si kolu. Že organismy hlásí přehřátí také, to už jsme pociťovaly obě. Po občerstvení jsme už tedy nasedly do auta s cílem se dostat rychle do hotelu a do bazénu nebo moře.

Naštěstí náš hotel už byl od sedmi pramenů coby kamenem dohodil. Asi deset minut jízdy. Náš hotel, kde bude naše základna po zbytek dovolené je důsledek koronaviru. Nejsem z něj nadšená - moje představa byla apartmán u moře a možnost navštěvovat taveny v okolí. Jenže protože je na ostrově málo lidí, situace  vede k tomu, že ceny hotelů jsou na úrovni cen apartmánů. Co víc - cena slušného apartmánu se snídaní (a bazénem - ten požadovala Vanda) je v ceně hotelu all inclusive. A toho se Vanda chytla a že to  musíme mít a že to tedy znamená, že můžeme jíst i jinde než v hotelu, protože cenově to nevyjde dráž. Hmmm. Takže jsem celá nenadšená zamluvila hotel all incl. bálajsem se "koupáků" (chápej klientů CK, kteří se jedou koupat k moři) a rozjívených dětí - takže jsme vybraly super nejlevnější akci hotelu, který je určený jen dospělým. Tím neeliminuji koupáky, ale děti ano. Po příjezdu jsme si nejdříve hotel spletly a šly se registrovat jinam, ale byly jsme poučené, že máme jít přes ulici a tam to bude :)

Přihlásily jsme se, ubytovaly, a protože bylo po čtvrté odpoledne, zrovna u bazénu podávali odpolední občerstvení. Tak jsme tam hned vyrazily se zavodnit a třeba si dát i něco malého. Ukázalo se, že se zavodněním není problém. Občerstvení se podává jen gyros a jen na objednávku (chápu, lidí prostě není moc). Tak jsme si objednaly gyros, pivo (Vanda limonádu) a zavodňovaly jsme. Stihly jsme se u toho i vykoupat a kolem sedmé jsme se vracely na pokoj se převléknout na večeři. Ta se podává klasicky bufetově a nikdo si na žádná opatření nehraje. Ani roušky (ty má personál) při výběru jídla. Nic.

Výhled z terasy hotelu je famózní na moře, palmy a hory. Jen mi prostě vadí to jídlo, které si člověk nandavá na talíř sám. Bylo výborné, to ano. ale já chtěla ty taverny :-D

Po večeři jsme se vrátily k bazénu na drink s tím, že odpadneme určitě brzy, hlavně Vanda se furt cítila uvařeně a po prvním drinku šla spát. Já si ještě dala aperol a za chvíli jsme ji následovala. 






Žádné komentáře:

Okomentovat