středa 3. dubna 2024

Tallinn III.

 Na neděli byla plánována cesta k moři. A tak jsme se po snídani (opět s kaviárem a zbytky od včerejší večeře), vypravili k pobřeží.

Tam jsme, poměrně starou a neupravenou promenádou prošli kolem muzea komunismu v bývalé věznici Patarei (aktuálně zavřené a nová expozice bude připravena roku 2026) až k námořnímu muzeu. I to je zavřené, ale tak napůl. Některé lodě, které jsou součástí muzea, kotví volně v přístavu a na některé je povolen vstup i v zimě. Vyžaduje to vstupenku, kterou lze koupit na lodi jménem Suur Toll, což je ledoborec, který je součástí muzea. Nutno říct, že cena vstupenky asi není snížena na zimní sezonu a za prohlídku tří lodí se mi nechtělo platit asi 15 eur. Nicméně, je zima a není sezona, kdybysme nezaplatili a prohlédli, asi by nikdo nic nenamítal (to samé bylo i ve věžích včera - turnikety na vstup nefungovaly a projít mohl kdokoli). Nicméně jsme ukáznění turisté, a tak si děda jen vlezl na ledoborec :)

Muzeum bylo zajímavé i tak. Škoda, že nebylo otevřeno, ve sbírce má být třeba i ponorka z roku 1930. No ale co se dá dělat. U moře jsme potkali i saunu, která byla (oproti jiným saunám ve městě) zjevně společná. To mne trochu mrzelo, že se mi nepovedlo jí předem vygooglit, protože bysme ji mohli zkusit. No nic. Takže jsme se nesaunili a pokračovali dál.

Vyžádaný update o saunách:

Zmíněná sauna je někde zde: (59.452682, 24.728134). Na Google není zanesená a tipla bych, že může svoji polohu měnit jak je libo. Jsou to v podstatě jen tři budky - budky kde se vybírají peníze, budka na převlečení a budka saunová. Na ochlazení se používá molo přístavu a můžete si hupnout do moře. Zde navíc asi počítá s turisty - ti, které jsme viděli se převlékli do plavek, což by asi jinde neprošlo.

Já totiž sauny googlila. Ono počasí nevypadalo moc nadějně na některých serverech. Saun je v Tallinu hodně. Ale. Hlavní ale je, že mají rozdělenou mužskou a ženskou část. Pak u některých nebylo jasné, zda půjčují prostěradlo. Další sauna ukončila svoji zimní činnost v sobotu po příletu. Další v neděli slavila své narozeniny, a měla snížené vstupné a nějaký program, což navozuje dojem, že tam bude přeplněno. Líbila se mi sauna A úplně největší úlet je sauna klub. Aneb koho kdy napadlo spojit pařbu a saunu (SaunaClub – Best sauna in Tallinn city ) 

Vanda už začínala blouznit o kávě, ale přestože je v oblasti kaváren dost, jsou v zazimovaném módu a čekají na pořádné jaro a léto. Takže jsme nakonec museli dojít zase až zpátky do starého centra Tallinnu, kolem domů, které jsou označovány jako "tři sestry" (první zmínka ze 14 stolení), ve kterých je dnes hotel. Našli jsme kavárnu u náměstí (Kofeman) a konečně si trochu odpočinuli. Bylo poměrně brzy, ale nakonec jsme se rozhodli jít domů, odpočinout si, dát místo oběda zbytek palačinek a nějaké drobnosti a vyrazit na další prohlídku města až později. Tojsme také udělali, jen jsme to vzali trochu oklikou přes středověkou uličku "Katariina käik". Ta je dost zajímavá.

Doma jsme dojedli zbytky, dopili dědečkovi zásobi becherovky a trochu si odfrkli.

V 18:30 jsme měli rezervaci v restauraci Oděsa. Tentokrát jsme byli trochu rozladěni. Jídlo bylo pořád skvělé, jen tedy jsme bohužel viděli, jak nám "čepují" pivo. Aneb roztočili ho, dolili z láhve a dotočili pěnu. Proč, těžko říct. Nechtěli sjme si úplně kazit večer dohady, tak jsme nic neřekli, ale rozhodně to divné bylo. Nicméně opět jsme dostali křenovou vodku a ta problém trochu spravila :)

Prošli jsme se městem, protože jsme chtěli vidět středověkou uličku Katariina käik i po tmě. Došli jsme kolem kluziště městem až na náměstí svobody, kde víme, že je webkamera a nahlásili domů, že kdo se dívá, může nás teď vidět na živo v Tallinnu. Ale jak jsme se dozvěděli, z těch malých teček jsme špatně k poznání :)

Tak jsme živé vysílání vzdali a šli domů spát.









 


Žádné komentáře:

Okomentovat