sobota 8. dubna 2023

Německo - Usedom

 Náš výlet do Peenemunde má základnu ve vesnici Ziemitz. Není tu nic. Ani obchod, ani hospoda, natož restaurace. Ale z pronajatého domku vidíme na moře a je tu klid.

Včera jsme si po příjezdu jen obešli pár domků kolem moře a vydali se dva kilometry zpátky, kde je asi nejlepší místní restaurace (podle hodnocení google). Pak jsme se usalašili doma, dali si pivo (Pepa) a víno (já) a byli spokojení.

Ráno jsme v místním překapávači uvařili celou konvici kávy a postupně ji vypili. Protože poměrně dost pršelo, měla jsem o průběh dne obavy, ale v půl desáté Pepa zavelel, že je čas se vypravit do Peenemunde do muzea. To mělo otevírat v deset. Jenže cestou Pepa prohlásil, že ranní káva protekla a že by potřeboval strom. A zastavil u pláže v Karlshagenu. A protože i pomalu přestalo pršet, šli jsme se projít na pláž. Nebyli jsme zdaleka sami. Na pláži byly v podstatě davy. A tak jsme sice za sucha, ale za studeného větru ušli asi 50 metrů, pokochali se mušličkami na písku a jí si vzpomněla na dětství, jak jsme ty tuny mušliček jako děti na dovolených u Baltu sbírali.

Pak už jsme ničím nerušeni dojeli k muzeu, zaparkovali, zaplatili parkovné (stejně jako jsme platili v automatu u pláže) a dorazili ke vstupu do muzea. Zajímavé, že nikoho tu netankuje mluvit jinak, než německy. Ale v muzeu nám náhodně postávající paní u pokladny (asi průvodkyně, kterou lze vyžádat) vysvětlila, že můžřeme mít vstupenku, plus navíc za euro vstup na vyhlídku na střeše. Chtěli jsme všechno. Plus jsem neprozřetelně řekla, že jsem četla o audioprůvodci. A že jo, jen ho dostanu v obchodu se suvenýry. Za 2,5 eura a moji občanku. Takže jsem vyfasovala průvodce (naštěstí jsme prohlásíli, že nám stačí jeden) a vyrazili na plochu muzea, pokochat se vystavenou replikou V2. To mě jako zklamalo. Věrná kopie. No sakra. Na místě činu a nemají originál? To už snad byla věrnější ta V2 sestavená z nalezených kusů, která je vystavena ve Washingtonu.

Vedle V2 byla vystavena i V1 a pak už bylo na čase zajít dovnitř elektrárny. Zajímavá prohlídka, během které jsme i výtahem dojeli na střechu budovy a mohli se rozhlédnout po okolí. Pak ještě expozice k V2 a V1, která se sestávala především z různých kusů talířků a nádobí těch, kteří na místě pracovali.

Z muzea jsme vyraziliještě k ponorce, která kotví v blízkém přístavu. Ale protože už byl hlad, zakotvili jsme v restauraci. Jediné, která tam byla. I když jsem Pepu varovala, že Google jí dává slabé hodnocení (dokonce jen 3,6). No co budu povídat, Google měl pravdu. Italská restaurace, která neumí ani špagety.

Po obědě jsme si prolezli ponorku, to tedy bylo dost stísněné prostředí a prolézat metrovými průlezy z jedné sekce do druhé nebylo úplně uživatelsky příznivé. Pamatujete filmy o ponorkách?  Jak námořník hbitě proskočí a někam doběhne? Haha. A víte co bylo asi nejhorší? Že záchod jsme viděli jen jeden. Pro všechny. Na zádi ponorky. Teď si představte, že to začne být akutní, když jste v první příďové sekci…

Prošli jsme i zbytek přístavu a pomalu se vrátili k autu. Cestou domů jsme mítně zabloudili a přejeli z Usedomu na pevninu, do městečka Wolgast. A tak jsme tam tedy taky zaparkovali, prohlédli si centrum a po něm i místní přístav a pak už trefili domů správně.

Po krátkém odpočinku byl čas na večeři, a tak jsme se zase přesunuli do stejné restaurace jako včera. Bohužel, bylo stejné menu, jako včera. Ale vybrali jsme si a povečeřeli. Na závěr dne jsem si ještě nechala překladačem přeložit dotaz do němčiny, zda i zítra bude stejné menu. Paní si ho přečetla a odpověděla. Bohužel, vlastně vůbec nevíme, co říkala. Buď říkala, že bude zavřeno, nebo že menu stejné nebude :-D

Zjevně to bude zítra překvapení :)








 

Žádné komentáře:

Okomentovat