čtvrtek 5. prosince 2019

Shopping in the USA - Poslední dena cesta domů

Domů máme letět až po deváté večer. Domlouváme se tedy s našimi chlapci, že si doma necháme kufry. Prý to není problém. Nakonec se ukazuje, že trošku jo - chlapci totiž zazdili, že jim mají přijet do bytu další hosté. Ale to je detail. Vyklízíme náš pokoj, kufry necháváme v pracovně. Naštěstí jeden z našich bytných pracuje doma a tedy nám dává své klíče. ty naše necháváme doma pro nové hosty. Také mne napadá u snídaně zajistit odbavení kufru v rámci check-in. Ano, je to levnější, oproti letišti. Jenže to má háček. on-line odbavit kufr nějak nejde zaplatit. OK. Pořešíme to na letišti. Jenže při té náhodné příležitosti zjišťujeme, že letadlo nám letí o dvě hodiny dřív, než mělo a než ještě před týdnem bylo v rozpisu. Překvápko. Fajn, redukujeme plány.
Naše první cesta vede na Manhattanu k obchodu, který si našla Vanda na webu. Měl by tam být v rámci slev před Černým pátkem Apple telefon levnější o 100 dolarů. Jenže - když tam dorazíme, obchod je zavřený. Tlačí nás čas odletu a rozhoduji, že zajdeme do Marshalls skoro za rohem. Vanda mne tam nechává nakupovat a vrací se do obchodu. tam zjišťuje, že obchod neotevřel ani později a vedle v obchodě také s telefony jí vysvětlují, že ta cena stejně platila jen pro nákup na smlouvu (ačkoli o tom web nic neříkal).
Já mezitím i v posledním navštíveném a poměrně malém Marshalls docela slušně nakoupila. Jen Vanda je nešťastná a čas odtikává odlet.
Rozhoduji se vyprdnout na hledání dalších slev. Dojedeme na Grand Central. Tam víme, že je Apple store a navíc z něj vede linka k nám domů. Vanda si telefon koupí tam. Musely jsme ještě pořešit peníze, protože Vanda s takovou zásadní změnou nepočítala a potřebovala trochu založit. Díky v takovém případě opět za Revolut kartu. Peníze jsem jí převedla rychleji, než člověk luskne prsty.
Nutno říct, že nákup v Apple store se mi líbil. Prodávající slečna se vyptala na parametry a barvu stroje, který Vanda chce, naťukala to do mobilu a čekalo se, než přístroj někdo přinese. tím vznikl čas na drobnou konverzaci typu co má Vanda za mobil teď (a informaci o tom, že Huawei se v USA už vůbec neprodává). Vanda mezitím také informovala, že chce i sluchátka, takže pán přinesl i sluchátka a došlo na placení. Vtipné bylo, že místní daň byla vyšší, než Vanda čekala a tak bylo potřeba doložit Vandu ještě pár dolary. Vanda se tedy zeptala, zda nemají wifi. odpovědí jí bylo, že přeci samozřejmě. vždyť jsou Apple store :-D
Připojila jsem se, peníze Vandě převedla, Vanda zaplatila a bylo hotovo.
Dojely jsme domů, daly si k jídlu pizzu hned u stanice metra, doma pobalily, převážily kufr a vyrazily jsme na letiště. U stanice Airtrain, který vedena letiště (tentokrát jsme odlétaly z JFK) jsme ještě realizovaly dobrý skutek a naše stále ještě několik dní platné Metrocard jsme darovaly nějaké paní, která stála u automatu, aby si Metrocard koupila.
Na letišti jsme si tedy zaplatily odbavení kufru a Vanda zjistila, že let je úplně plný a tedy má smůlu a k okénku si nesedne.
Koupily jsme si kávu a už se nastupovalo. Už-už to i vypadalo, že místo vedle nás u okýnka zústane prázdné (Vanda se už i ujišťovala, jestli je boarding completed) ale nakonec se náš spolusedící objevil, čímž Vandu velmi zklamal. Popojíždíme na start a trvá to hrozně dlouho. Víc stojíme než jedeme a furt se nic neděje (my jsme stihly i několik her dámy a pokus o hru lodě), když tu se pobaveně ozval kapitán. Že nás musí informovat o problémech, které máme. jednak, že došlo při popojíždění na start k problému ohledně velkého přiblížení dvou letadel (nesrazila se, ale potřebovala asistenci, aby se od sebe dostala) a pak také u nás na palubě někdo zkolaboval natolik, že potřebuje lékaře a že tedy otevíráme dveře, tato osoba opouští letadlo a je tedy nutné jí i vyložit její zavazadla. Pokud někdo chce vystoupit a letět jiným letem, má si říct personálu (to tedy asi nikdo neudělal). Pilot také hlásil, že v Londýně jsou informováni o problémech, které máme a řeší přebookování navazujících letů. Palubní personál nám i roznášel džus a vodu, takže jsme to čekání na ploše docela slušně přežily.
Já pak hned po odstartování a večeři usnula, takže jsme ani nezaznamenala, že během letu zkolabovala další paní (tentokrát z naší sekce, manžel ji prý uličkou kolem nás dovlekl k letuškám a tam ji zhruba hodinu křísily). to vše mi hlásila Vanda po přistání.
V Londýně jsme si vyřídily letenky na další let a v podstatě to znamenalo jen dát si kafe a nastupovat do dalšího letadla. V Berlíně jsme byla zhruba v čase, jako byl plánovaný původně, kdyby jsme z JFK letěly pozdějším letem.
Dovlekly jsme tašky a kufr k autu, které na nás bez problému týden čekalo u letiště na neplaceném parkovišti - pokud by někdo potřeboval, nehlídané parkování zdarma je možné na parkovišti pod dálničním sjezdem Saatwinkler Damm cca 800 metrů pěšky po chodníku od letiště. Je to trochu o štěstí najít volné místo (při našem příjezdu byly dvě, při odjezdu také dvě volná místa).
Vyrazily jsme směr druhé Berlínské letiště, Schoenfeld. z něj měla Vanda odletět do Brna. Nebylo ale úplně jisté, jestli svůj let stihne. Byla dopravní špička, uprostřed Berlína uzávěry, objížďky a zúžení. Nakonec jsme na letiště dorazily cca hodinu před odletem a Vanda vše stíhala v pohodě. Já se vypravila na cestu domů. když jsem byla v Ústí nad Labem, Vanda hlásila, že přistála v Brně. pak už jí chybělo jen přesunout se do Ostravy a tím naše cesta skončila.

Shopping in the USA - New Jersey outlet center

Ráno u snídaně se opět naši chlapci ptají, jaké máme plány. Ožívají, když slyší, že den je určen na shopping. Vysvětlují nám, že úplně určitě MUSÍME do Outletu v New Jersey. A dlouze vyprávějí co oni a za kolik tam nakoupili.
Ne, že my bysme byly tak unešené tou představou jako oni. Náš plán byl oběhnout Marshalls a TJ Maxx ve městě a bohatě by nám to stačilo. Na druhou stranu je to jedno, proč bysme nemohly do New Jersey. Alespoň zas budou další zkušenosti. Jedeme.
Hned zpočátku se ukazuje, že to nebyla úplně neekonomičtější volba. Zatímco na pohyb po Manhattanu máme Metrocard, do New Jersey musíme koupit jízdenky. Zpáteční, pro obě byly za 28 dolarů. OK. Platíme si zážitek. A to zase sakra jo.
Do autobusu nastupují davy a ukládají do zavazadlového prostoru kufry. Chápu to až na místě. Nakupující si musí dovézt kufr, aby ty nakoupené krámy bylo kam dát. Do takového outletu se nejezdí pro dvě trička.
No, zatím to neřešíme. Jdeme do obrovského Marshalls a trávíme tam několik hodin. Velmi rychle chápeme, že kufr prostě taky potřebovat budeme. Tašek máme miliony. A taky hlad.
I to nákupní centrum umí vyřešit, takže se rozhodujeme pro Jimi Rocket. Stojí se sice fronta, ale utíká rychle. Číšník nás usazuje ke stolu, tašky nám dává nad hlavy.
Během jídla se dohadujeme o tom, že kufr prostě nutně potřebujeme, jinak musíme jet domů, protože víc nepobereme. Naštěstí jsme v zemi neomezených možností a koupit v nákupním centru kufr není nijak složité. Narveme do něj naše nákupy a můžeme pokračovat dál. Vanda chce Levisky. Tam už s ní nejdu, začíná na mne dopadat ten ruch, miliony lidí. Už chci pryč. Vanda nakupuje hodinu. Dál pak už jen nakukujeme do pár obchodů a chvíli před zavíračkou míříme k autobusu a jedeme zpět domů.
Super. Mise splněna, nakoupeno co jsme chtěly a zážitky máme taky. Víckrát to už asi absolvovat nechci :-D



Shopping in the USA - Návštěva


Ráno jsme si zašly do obchodu za rohem pro snídani a udělaly si vajíčka. Během snídaně jsme vedly řeči s našimi bytnými. Respektive jeden uklízel, druhý si s námi povídal 😊.

Tak jsme se dozvěděly, že u Times square je hotel s vyhlídkovou plošinou. Nikdo tam nechodí, pokud v hotelu nebydlí, protože to turistům přijde divné v tom smyslu, že se musí vyjet hotelovým výtahem do lobby a navíc ještě projít přes hotelovou restauraci. Nicméně je to možné a máme se tam zajít podívat. Tak jo.

Jedeme do města. Vanda ještě ale řeší neobvyklý silonkový problém. Koupila si silonky, aby si mohla vzít na sebe šaty. Ale silonky zcela velikostně neodpovídají a nemůže je na sebe narvat. Holka moje praktická to řeší nůžkama. Stříhá silonkám špičku a dělá z nich legíny. Můžeme vyrazit. U Hard Rock café na Times square máme totiž dneska spicha. Přijede za námi Katherine (Vandy výměnná kamarádka z programu na střední škole). Katherine nyní studuje na Pensylvánské univerzitě a tak to do New Yorku nemá daleko. Nečekaly jsme dlouho a byla tam. Dlouhé vítání a jdeme se podívat na vyhlídku. Holky nezavřou pusu. Z vyhlídky hotelu Novotel (vše proběho tak, jak bytný říkal) jsme vyrazily k central parku. Tam jsme shlédly pouliční vystoupení, okoukly opět nefontánující fontánu a usoudily jsme, že je čas na kafe a něco k jídlu. Na Lexinton ave jsme potkaly hodně zajímavou pekárnu s kavárnou a usadily se na kávě.

Pak jsme došly k Rockefelerově centru a zjistily jsme, že je ooobr fronta na bruslení plus navíc je v období svátků (blíží se díkůvzdání) bruslení brutálně drahé (35 dolarů na osobu bez půjčení bruslí).

Vzdáváme to. Okukujeme MaM world, holky si kupují bonbony. Dalšími plány je ferry kolem sochy svobody. Je asi pět, Katherine má koupený autobus domů na 21:30. Já ten maraton vzdávám. Jedu domu s tím, že holky nebudou mít závaží na krku a Vanda dorazí později.

Doma nejde internet. Nemůžu tedy informovat Vandu o výluce, která znamená, že je nutné vlakem metra dojet na konečnou, protože vlak na naší odnoži cestou tam nikde nazastavuje. Na konečné se musí sednou na vlak zpátky a pak je možné normálně na naší stanici vystoupit. Když se blíží čas, kdy by se mohla Vanda objevit, jdu jí naproti k metru. Bydlíme od něj asi pět minut, žádná velká dálka. Čekám, čekám, čekám...Vanda nikde. Už jsem byla divá i personálu, krerý mne posílal sednout si na lavičku uvnitř placeného prostoru. Už to skoro vzdávám, když tu udělám dva kroky stranou a tam chytím wifi banky poblíž. A zrovana mi Vanda píše, že už je doma. Jak totiž nedostala můj vzkaz, nikde se nedozvěděla o snadném řešení problému, a tak šla od poslední zastavovací stanice pěšky. Proto jsme se minuly.

Kolem půlnoci jdeme spát.

Shopping in the USA - Opouštíme Chicago

Opět noc s přestávkou. Ačkoli jsme po celém tom chození byly unavené, stejně jsme si střihly nespací přestávku. Co naděláme. Letos to na nás nějak doléhá.
Na dnešní den bylo hlášeno sluníčko. Vykoupené tedy větší zimou, ale tomu jsme nevěnovaly pozornost. Posnídaly jsme opět naproti hotelu v Dunkin Donuts, tentokrát já latté bez cukru, Vanda opět perníkové latté bez přidaného cukru navíc.  Bohatě ale stačila ta perníková příchuť, takže prostě bylo děsně sladké i samo o sobě.
Po snídani (opět bagel plus samozřejmě nutno ochutnat i donuty)jsme vyrazily směr fazole s cílem zažít ji za slunečního svitu. Kus za fazolí se ještě nachází Buckinghamská fontána, tedy jsme nejprve vyrazily k ní. Až na místě jsme zjistily, jaká to byla chyba. Fontány totiž v zimě logicky nefontánují. A nejen, že nefontánují, ale ani, opět logicky, neobsahují vodu. Tudíž na místě nebylo nic k vidění. Suchá fontána. Plno trubek na dně. No nic, jdeme zpátky k fazoli.
Jenže už se projevuje ta zima. Fouká, Vandě prý mrzne hlava i uvnitř . Okoukáváme fazoli (jo, za sluníčka je fakt ještě hezčí pohled). I fotit je problém, prst pomalu přimrzá k mobilu. Vzdáváme to. Vyrážíme na cestu zpět. Musíme jít ale přes Ross, kde si Vanda kupuje čepici.
V hotelu popadáme tašky, přičemž je mi jasné, že původní plán letět s poloprázdnou taškou prostě nemůže vyjít. Takže navrhuji odbavit zavazadlo. Cestou na metro se tedy zastavujeme v obchodě, kupujeme strečovou folii na zabalení tašky a míříme do podzemí. Tady nás čeká další překvapení. Ačkoli je na automatu na jízdenky napsáno, že lístek na letiště stojí pět dolarů, na obrazovce to nikde nejde naťukat. Jdeme se ptát paní do budky. Ta nás odkazuje na lístek za tři dolary. Vanda ho chce koupit, já protestuju. Potřebujeme navíc totiž přestoupit a to navíc přestoupit s výlezem z metra. Na přestup je totiž nutné vylézt z červené linky, projít nákupní pasáží a znovu vstoupit na modrou linku. Popis na automatu píše cosi i o příplatku za přestup. Navíc všechny informace vedou k tomu, že je něco blbě. Na letišti šlo koupit zpáteční lístek za 2x5 dolarů. Na netu nikdo nepsal, že cesta na letiště stojí jinak než z něj. Automat má taky jasné popisky...
Vanda se jde ptát znovu. Znovu ji paní v budce ubezpečí, že jí pochopila už poprvé. A že ví, že na automatu je napsáno 5 dolarů. Aleať si prostě koupíme lístek za tři a jedeme. OK. Jedeme. Hlásím, že pokud nás to někde vrátí, hned jedu zpátky to paní vysvětlit. Ale ne, v pohodě za tři dolary dojedeme na letiště. Zajímavá věc.
Na letišti přehazujeme věci z našich příručních tašek do tašky pro odbavení (tím se myslí taková ta běžná kostičková taška na zip, co se v ní kdysi tahaly krámy z Polska ve velkém. Praská na ní ovšem zip. No, nevadí, máme tu folii. Balíme tašku (a stoprocentně jsme jediné divné na celém O Hara letišti). Zavazadlo odbavujeme, kupujeme si něco k jídlu a čekáme na let. Ten měl cca půl hodiny zpoždění, ale jinak probíhal poměrně v poklidu. Jen tedy vedle nás seděl podivný chlapec, který si zatáhl své okýnko a celou cestu pařil hry. Tedy nás ochudil o super výhled na New York při přistání. Nad La Guardií jsme vyčkávali a mírně ve vzduchu poskakovali. Před námi seděly dvě děti a jedné holčičce se začalo chtít blinkat. Maminka podávala pytlíky, ovívala a my se už těšily, až to přijde a začne řetězově zvracet celé letadlo. No, bohužel. Holka to vydejchala a my přistály.
Pak už to šlo ráz na ráz. Koupily jsme si lístky na metro, nahuply do autobusu z letiště, dojely k metru, přestoupily a došly ten chybějící blok k našemu novému domovu. Už jsme ani nešly jíst.
Poprvé v rámci naší cesty jsme tu i spaly celou noc.


PS: Chicago bylo naší volbou ještě z dalšího důvodu. Starostou Chicaga byl kdysi, v letech 1931 - 1933, Antonín Čermák. Ten pocházel z Kladna a po vzoru "naše kráva jednou pila z vašeho potoka" je to náš příbuzný. Moje babička pocházela také z Kladna a její maminky maminka (asi)  byla sestřenice maminky dotyčného starosty. Nicméně váže se k tomu veselá historka jak prý kdysi Antonín Čermák zavítal z Ameriky do Kladna, sezval příbuzné na nějaký oběd či podobné setkání. A mé prababičky manžel z nějakého osobního důvodu rozhodl, že na to setkání jejich rodina nepůjde. No, chyba. Každý účastník setkání prý tehdy dostal na památku dolar. A my ostrouhali :-D
Každopádně je návštěva Chicaga logicky rodinné "must have". A věřím, že by moje babička měla radost.
V Chicagu je velká Cermak road s délkou cca 30 km a stanice metra Cermak st. /54 St. Přestože v centru Chicaga jsme potkaly řadu soch politiků a starostů města, na sochu A. Čermáka jsme nenarazily. Stejně tak, díky našemu rozhodnutí pohybovat se pěšky, jsme nebyly ani na Cermak road, ani na Cermak station. Nicméně jsme bydlely v hotelu The Inn of Chicago. Je to hotel postavený v roce 1928 na Magnificient mile a tedy můžeme klidně předpokládat, že jeho historie se s místním starostou setkala.